Steeds vaker gebruiken we een microfoon wanneer we een presentatie of pitch houden, zeker als het gaat om het aanspreken van grote groepen. Wat moet je nu juist wel en wat juist niet doen wanneer je met een microfoon spreekt? Wanneer de spreker niet goed te verstaan is of zijn/haar boodschap niet overkomt, ligt het meestal aan de spreker en niet aan de techniek zelf.

1. Ga er niet van uit dat je automatisch goed te verstaan bent, wanneer je met een microfoon spreekt.

Vaak zie ik dat mensen alleen aan de audio van de microfoon gaan sleutelen, wanneer ze niet goed te verstaan zijn. Hoewel een goede afstemming van de microfoon noodzaak is, is het nog belangrijker om je bewust te zijn van je stem- en spraaktechniek. Zonder een gepast stemgeluid en goede articulatie ben je nog steeds niet goed te verstaan, ondanks dat de microfoon heel hard staat.

2. Kijk hoe je je microfoon voor je houdt

Wanneer je geen headset microfoon hebt, is het belangrijk dat je echt recht in de microfoon blijft spreken en de microfoon op dezelfde afstand van je mond blijft houden. Als je dit niet doet, gaat je volume schommelen en vallen grote delen van je verhaal weg. Zonde!

3. Elk bijgeluid is hoorbaar

Elke zucht, smak of snuf is hoorbaar door een microfoon. Neem jezelf eens op en luister terug welke bijgeluiden je maakt. De bewustwording is de eerste stap naar verandering. Een goede ademtechniek zorgt ervoor dat je adem niet hoorbaar is. Afstemming van bepaalde medeklinkers zorgt er ook voor dat er geen ruis ontstaat. Wel zo prettig.

4. Ga er niet van uit dat het publiek zich automatisch aangesproken voelt

“Maar Céline, als ik in de microfoon spreek dan hoort het publiek mij toch?” Helaas, horen is echt iets anders dan luisteren. Wil je dat je publiek echt naar je luistert, dan is er veel meer nodig dan enkel je verhaal hardop door de microfoon uitspreken.

5. Stel de microfoon af op jouw stem in plaats van dat jij je afstemt op de microfoon

Je maakt het jezelf moeilijk wanneer je eerst aan de audio gaat sleutelen. Je weet dan nog niet wat nodig is om je stem en spraak te versterken. Het levert niet het gewenste resultaat op. Wanneer je ervoor zorgt dat je een goede stem- en spraaktechniek hebt en je daar de microfoon op afstemt, zorg je ervoor dat je veel beter te verstaan bent en dat de microfoon echt ondersteunt in plaats van je verhaal afzwakt.

Wanneer je denkt dat je laag en luid spreekt, kan het zo zijn dat je publiek dit anders waarneemt. Hoe we onszelf waarnemen is niet altijd wat anderen zien. Vraag dus om feedback.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op voor advies over trainingsmogelijkheden via www.yourvoicepower.nl. Voor stemtrainingen, spraaktrainingen en presentatietrainingen.

Online Audiotraining Inspirerend Spreken

Meer informatie / Online kopen!

Maak afspraak
×

WhatsApp Chat

Klik op een van onze onderstaande vertegenwoordigers om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@yourvoicepower.nl

× Hoe kan ik je helpen?