Vaak willen we krachtig overkomen, tijdens een presentatie of in een vergadering. Wat maakt dat de ene spreker wel krachtig overkomt en de ander niet? Niet alleen de inhoud van je boodschap is bepalend voor hoe je overkomt, het zijn vooral je stem en je non-verbale communicatie die het verschil maken. Graag leg ik je uit welke elementen in je stem bepalend zijn voor hoe je boodschap overkomt.

Toonhoogte

Je spreektoonhoogte is enorm bepalend voor hoe je boodschap overkomt. Vaak zijn vrouwen eerder geneigd hoger te spreken. Ook zijn er velen die aan het eind van de zin stijgen in toonhoogte. Dit verzwakt je boodschap. Het komt twijfelachtig over. Wanneer we krachtig willen overkomen, helpt het om lager te spreken. En ja, ook vrouwen kunnen lager spreken, alleen zijn velen dit niet gewend. Iedereen heeft diepte in zijn stem en je kunt dit in te zetten wanneer het nodig is.

Spreektempo

Je spreektempo bepaalt ook mee hoe overtuigend je boodschap klinkt. Wanneer je te langzaam spreekt, komt dat minder overtuigend over. Wanneer je iets sneller spreekt, maar wel genoeg pauzes laat vallen, komt je boodschap krachtiger over. Te snel werkt echter ook niet, dan hebben je luisteraars geen tijd om je boodschap goed te kunnen volgen.

Volume

Te zacht spreken zorgt er vaak voor dat we twijfelachtig overkomen. Echter kan het ook heel spannend zijn om zacht te spreken en daarbij wel heel duidelijk te articuleren. Je dwingt je luisteraars dan heel aandachtig te luisteren. Het volume dat nodig is in een bepaalde spreeksituatie, hangt altijd af van de ruimte en de afstand tot je luisteraars. Wanneer je leert je stem te richten op de afstand van de luisteraars en de ruimte, stem je je volume daar op af. Zo zul je tijdens een presentatie in een grote ruimte een luider volume nodig hebben om krachtig over te komen, dan wanneer je in een 1:1 gesprek zit in een kleine ruimte.

Stemkleur

De kleur van je stem brengt bepaalde associaties met zich mee. Een geknepen stem komt gespannen over. Een hese stem kan kinderlijk of juist sexy overkomen. Een nasale stem komt vaak saai over. Een heldere stem wekt veel meer vertrouwen op. Daarnaast is het ook gemakkelijker om lang te spreken met een heldere stem zonder vermoeid te raken.

Ben jij je bewust van je stem en weet je hoe je stem overkomt op de ander?

Online Audiotraining Inspirerend Spreken

Meer informatie / Online kopen!

Maak afspraak
×

WhatsApp Chat

Klik op een van onze onderstaande vertegenwoordigers om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@yourvoicepower.nl

× Hoe kan ik je helpen?