Céline van Aalst is stemcoach voor het bedrijfsleven en de overheid. Zij is aan de Toneelacademie Maastricht verbonden als stem-, spraak- en expressietrainer. Ook is ze de sprekerscoach bij TEDx Eindhoven. Elk jaar volgt zij zelf trainingen op het gebied van stem, coaching en training om waardevolle bijdrage te leveren. Met haar bedrijf Your Voice Power wil zij anderen inspireren en persoonlijke en zakelijke groei stimuleren.

Je herkent vast wel de stem van Oprah Winfrey. Vol, diep en krachtig. Hoe gebruikt zij haar stem om haar verhalen naar buiten te brengen? Ik besloot dit te gaan onderzoeken. Mijn resultaten vind je hieronder.

Oprah gebruikt haar lichaam als klankkast

Oprah laat haar stem doorklinken in haar lichaam. Dit maakt dat ze een vol en krachtig stemgeluid heeft. Als we onze stem vergelijken met een gitaar, zouden we onze stembanden kunnen vergelijken met de snaren van een gitaar. Het geluid van de snaren alleen kan mooi zijn, maar het klinkt niet in de ruimte, het is heel zacht. De klankkast van de gitaar maakt dat het geluid van de snaren wordt versterkt. Ons lichaam heeft ook een klankkast: je borstholte, je neusholte, je mond- en keelholte. Wanneer we leren ons lichaam als klankkast te gebruiken, kunnen we ook vol en krachtig klinken.

Oprah’s stem is dynamisch

De stem van Oprah is niet constant hetzelfde. Ze speelt met toonhoogte, tempo, stemkleur en volume. Dit zorgt ervoor dat we onze aandacht erbij kunnen houden en geboeid blijven. Afwisseling is nodig om ervoor te zorgen dat mensen blijven luisteren.

Oprah maakt gebruik van visualisatie

Gebruik maken van visualisatie is iets waar acteurs veel gebruik van maken. Het zorgt ervoor dat ze ‘spreken tot de verbeelding.’ Dit is iets waar Oprah ook gebruik van maakt. Visualisatie houdt in dat we beelden maken van onze talige boodschap. Door die beelden te visualiseren en van daaruit te spreken, hebben we grote kans dat de luisteraar ook deze beelden gaat zien wanneer je spreekt.

Oprah maakt gebruik van stemsteun

De stem van Oprah klinkt krachtig. Dit heeft niet alleen te maken met alle bovengenoemde aspecten. Ze maakt ook gebruik van stemsteun. Dat wil zeggen dat haar stem niet veel afzwakt. We kennen allemaal wel mensen die hun zin krachtig inzetten en aan het eind van de zin nauwelijks te verstaan zijn. Wanneer we stemsteun gebruiken, klinken we voluit tot aan het einde van de zinnen. Dit zorgt ervoor dat je veel krachtiger overkomt.

Welke van bovenstaande aspecten gebruik jij wanneer je spreekt?

GRATIS STRATEGIE GESPREK

Maak nu direct een online afspraak!

Maak afspraak

Pin It on Pinterest

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 09:00 to 17:00